Internet

Cum să eviți spionarea prin intermediul camerei web?

Spionajul în online a început încă de la apariția primului sistem de comunicare. Fie că vorbim de spionare prin intermediul camerei web, a microfonului sau a activității noastre de pe calculator sau telefon trebuie să avem în vedere că până și cele mai neștiute lucruri pot fi descoperite. Deși există o serie de păreri și sugestii cu privire la modul în care trebuie să avem grijă de intimitatea noastră privată și despre modul în care trebuie să utilizăm calculatorul, încă mai există persoane care consideră online-ul o zonă privată în care doar ei sunt stăpâni pe conversații și pe ceea ce se întâmplă. Realitatea este alta dacă ar fi să ne referim la camerele web, se știe încă de acum 10 ani că hackerii nu iartă, orice ușă deschisă reprezintă un pas înainte pentru ei pentru a te spiona și a obține acces la datele tale personale, mai rău la intimitatea ta prin intermediul camerei web. De multe ori hackerii consideră ignoranța și pasivitatea oamenilor ca fiind cele mai bune ținte, reușind să ii păcălească prin diverse metode să accepte anumite fișiere sau fotografii care pot fi fatale siguranței în online.

Printre cele mai recomandate lucruri ce stau la baza detectării sau evitării unui atacator de a intra în calculatorul tău pentru a accesa camera web sunt: folosirea sistemului de operare piratat de pe internet, folosirea unor aplicații piratate, accesarea site-urilor fără certificare sau suspecte asemeni celor de descărcări, ne-utilizarea unui antivirus, ne-actualizarea sistemului de operare.

Cum acționează hackerii și cum ne dăm seama dacă cineva a încercat să ne utilizeze fără permisiune camera web? 

  • hackerii odată ce obțin acces la rețeaua computerizată pot avea acces la o suită de programe, inclusiv componente hardware asemeni microfonului sau camerei video
  • pot căuta prin calculator și să găsească poze sau clipuri video de care nu ați fi vrut să știe cineva

Primele indicii ce semnalează că un hacker ar putea fi în calculatorul tău sunt:

  • led-ul camerei web se aprinde dacă cineva o folosește
  • dacă deschizi camera web și primești un mesaj de eroare precum că altcineva o folosește este cazul să cauți soluții
  • fișiere în plus de înregistrare în folderul camerei web

Acestea sunt doar câteva dintre indiciile pentru care trebuie să vă faceți griji atunci când vă regăsiți într-o astfel de situație. Dacă totuși constați că ești în impas și că trebuie să acționezi în acest sens, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deconectezi rețeaua de internet. După este esențial să faci o scanare cu un antivirus bun, recomandat ar fi un antivirus dedicat malware asemeni Trojan Killer. Totodată nu uita să folosești un sistem de operare cu licență și cu update-urile la zi, să nu descarci filme, muzică și alte fișiere de pe site-urile periculoase și să folosești întotdeauna un antivirus. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *