Bucatarie Sanatate

Beneficiile consumului de usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai vechi alimente din lume, fiind considerat aliment de bază în bucătăriile naționale italiene și franțuzești. În România usturoiul este la fel de des folosit în bucătărie, fiind considerat plantă medicinală.

Știați că usturoiul, ridichile și prazul conțin un antibiotic natural denumit alicină? Acest tip de antibiotic este capabil să distrugă germenii patogeni fără să afecteze flora microbiană din sistemul digestiv. Usturoiul are în componența sa peste 200 de substanțe active, precum potasiul, fosforul, vitamina B și C dar și calciu și proteine. Deși conține foarte puține calorii usturoiul este foarte hrănitor pentru organism, 28 de grame de usturoi conține: Mangan: 23% din DZR – doza zilnică recomandată Vitamina B6: 17% din DZR Vitamina C: 15% din DZR Seleniu: 6% din DZR Fibră: 0,6 grame Cantități de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1. În total rezultă 42 de calorii cu 1.8 grame de proteine și 9 grame de carbohidrați.

Oamenii foloseau usturoiul și în antichitate, considerându-l încă de pe atunci un bun leac pentru diferite boli. S-au găsit o serie de documente ce atestă că din cele mai vechi timpuri oamenii îndrăgeau acest aliment, atât pentru proprietățile fizice cât și pentru menținerea sănătății. A fost utilizat în remedii naturale și este considerat și în zilele noastre o sursă bună de sănătate.

Usturoiul în antichitate:

  • era foarte cunoscut în antichitate, fiind unul dintre puținele alimente capabile să servească drept remediu pentru diferite boli, precum răceala, infecțiile, bolile cardio-vasculare și hipercolesterolemie.
  • constructorii din Egiptul antic erau mari consumatori de usturoi, ceapă și ridichi, considerând că sunt cele mai bune alimente pentru întărirea sistemului imunitar și pentru prevenirea bolilor contagioase
  • legiunile române de asemenea foloseau cantități mari de usturoi în alimentație, fiind recomandat în peste 60 de boli
  • usturoiul era foarte des folosit în medicina populară având proprietăți medicinale uimitoare fiind indicat pentru hipertensiune și obezitate
  • în Europa usturoiul este considerat supliment nutritiv foarte valoros
  • în țările fostei Uniuni Sovietice usturoiul mai este denumit și penicilină rusească

„Usturoiul este una dintre cele mai puternice arme pe care le putem avea pentru susținerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula producția naturală de anticorpi din organism și combate infecțiile, distrugând sute de tipuri de bacterii și virusuri.” dr. Oana Cuzino

Beneficii importante aduse de consumul de usturoi: antibacterian și antifungic, antibiotic natural și antiparazitar, accelerează epitelizarea și vindecarea rănilor, protecție împotriva radicalilor liberi, reducerea nivelului de colesterol, reducerea tensiunii arteriale, tahicardie și spasme coronare, arterioscleroză, dureri de cap și de claudicație intermitentă, afecțiuni ale sistemului digestiv, detoxifiant, sudorific, expectorant, anticancerigen.

Mai mult decât atât usturoiul poate fi de foarte mare ajutor și în tratarea: pietrelor la rinichi, gută, reumatism, artrită, lipsa apetitului, astenie, slăbiciune generală, dezechilibre endocrine, paradontoză, încheieturi umflate sau dureroase.

Cine s-ar fi gândit că usturoiul poate să dețină atât de multe beneficii. Este important de asemenea și cum consumăm usturoiul, de regulă se recomandă a fi consumat crud, adăugat în mâncare sau sub formă de mujdei. Uleiul din interiorul usturoiului deține o sevă ce protejează mucoasele gastrice de acțiune iritativă și elimină mirosul neplăcut.

O altă metodă la fel de bine știută de consum a usturoiului care să nu lase în urmă mirosuri neplăcute este prin tăiere urmat de înghițirea cu apă. Pe piață există de asemenea și capsule cu extract de usturoi recomandate în special pentru arsurile stomacale, nelăsând în urmă nici un miros neplăcut.

Văzând atât de multe beneficii ale consumului de usturoi, o să consumi de acum încolo mai mult usturoi pentru a avea grijă de sănătatea ta? Cât de tare te-ar influența să consumi doi sau trei căței de usturoi zilnic pentru a avea grijă de propriul corp și a evita unele probleme de sănătate? Acest minunat aliment îți este resursă principală pentru tratarea a peste 200 de boli, sunt o grămadă de factori ce determină consumul de usturoi. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *