Casa si gradina Tehnologie

Descopera cum alegi cel mai bun aparat de sudura

Aparatul de sudura este un produs esential in orice locuinta. Acesta este un instrument cu ajutorul caruia poti imbina doua bucati de metal sau termoplastice intre ele.

Ca sa poti alege cel mai bun aparat de sudura trebuie sa stii care sunt particularitatile acestuia.

Tipuri de aparat de sudura

Aparat de sudura cu electrod ( MMA) – poate fi folosit doar de catre profesionisti. Se poate folosi atat la interior cat si la exterior si mai mult de atat il mai poti folosi chiar daca metalul este murdar sau ruginit. Este mai dificil de utilizat mai ales daca vrei sa sudezi metale de 18mm. Acceseaza practik.ro pentru mai multe informatii despre acest tip de aparat de sudura.

Aparat de sudura cu gaz inert ( TIG ) – iti ofera o sudura puternica si rezistenta dar, doar pe metalele neferoase. Cu acest produs nu poti suda produse din otel inoxidabil sau aliaj. Nu este recomandat incepatorilor deoarece necesita o atentie sporita iar intregul proces se realizeaza mai lent.

Sudura cu flacara oxiacetilenica – acest tip de aparat este recomandat incepatorilor. Se foloseste in general la perforarea metalelor si la taierea lor. Cu toate astea dezavantajul acestui aparat de sudura este ca are un rezervor voluminos.

Sudura cu electrod si gaz – iti va oferi o sudura fina , curata si rapida. Poate fi utilizat cu usurinta in aer liber si chiar in conditii meteorologice nefavorabile.

Procedee de sudura:

Procedeul SEI – este un procedeu traditional de sudura prin care se aplica tensiune unui electrod, materialul care urmeaza sa fie sudat va fi conectat la masa sursei de tensiune. Sudarea materialului se realizeaza prin apropierea electrodului de material care inchide un circuit electric prin intermediul unei scantei.

Procedeul MIG/MAG – procedeul presupune folosirea gazului protector in detrimentul sudurii. Gazul poate fi de doua tipuri : gaz inert ( MIG) asa cum este argonul sau heliul care se foloseste la cupru, aluminiu si magneziu sau gazul activ ( MAG) care se foloseste la sudarea otelului.

Procedeul MIG/MAG Tandem – este un procedeu care implica folosirea ambelor tipuri de gaz. Prin folosirea acestui procedeu vei obtine un produs mult mai eficient si mai productiv.

Procedeul WIG/TIG – este un procedeu care implica sudarea cu un electrod nefuzibil in mediu de gaz inert. Acest procedeu se poate utiliza la marea majoritate a materialelor precum otel , aluminiu, cupru, nichel dar si diferite aliaje.

Normele de siguranta pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand folosesti un aparat de sudura sunt:

Aparatul de sudura nu se utilizeaza in locuri umede sau in ploaie.

Aparatul nu trebuie pornit in apropierea solventilor.

Nu se utilizeaza aparatul de sudura in rezervoare, containere sau tevi.

Trebuie sa eviti contactul direct cu circuitul de sudura.

Protejeaza ochii cu ajutorul mastilor de sudura.

Nu se utilizeaza cablurile cu izolatie.

Folosirea imbracamintei si manusilor de protectie este obligatorie.

Este necesar sa deconectezi aparatul de la priza dupa ce termini procesul de sudura.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *