Casa si gradina

Cum se izolează o mansardă?

Izolarea casei este, poate printre multe altele, una dintre cele mai importante chestiuni, atunci când ai în vedere construirea unei case sau renovarea acesteia. Însă una dintre cele mai importante zone, care are nevoie de o astfel de izolație, este zona de mansardă sau pod sau de ce nu ambele spații. Cu toate astea pentru a știi care este cea mai bună metodă de izolare și în special de ce este importantă această izolare trebuie să aveți în vedere și ceva informații importante pe care le veți descoperi și în paragrafele de mai jos.

De ce este importantă izolarea casei și în special a mansardei și a podului?

Indiferent de motivul pentru care vă doriți să construiți o casă sau numai să o renovați, în primul rând fiecare dintre noi se gândește la eventualele costuri, dar și la ceea ce înseamnă costurile după izolarea partei de sus a casei, având în vedere beneficiile unei izolări a unui spațiu. Deși nu sunt foarte multe persoane care se pricep la aceste lucruri și care vă pot îndruma către o izolare eficientă a mansardei trebuie să știți înainte de toate că izolarea are și ea beneficiile ei.

Care sunt beneficiile unei izolări bine realizate a mansardei?

Pentru că puțin mai devreme vorbeam despre costuri și aici, trebuie să amintim că izolarea mansardei, a podului vă poate aduce facturi mai mici pentru ceea ce înseamnă căldură, indiferent de metoda de obținere a acesteia. Iar un alt lucru important de care trebuie să amintim este gradul de confort și nu în ultimul rând contribuția pe care o puteți avea la protecția mediului înconjurător. Bineînțeles izolarea mansardei nu constă doar în izolarea termică, ci și în hidroizolare și izolarea fonică. Și pentru a avea în vedere cele mai bune materiale pentru izolarea unui astfel de spațiu trebuie să cunoașteți întocmai toți pașii de izolare a unui pod/mansarde?

Cum se poate izola eficient mansarda/podul?

În funcție de mansarda pe care vi-o doriți, dar și de factorii care vă permit acest lucru vă puteți îndrepta către diferite materiale termoizolatoare care sunt potrivite pentru mansardă. Iar aici amintim de vata minerală, vata bazaltică, polistiren expandat, fibre de celuloză, dar și spumă poliuretanică.

Polistiren expandat – putem spune despre acesta că este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru izolare și de asemenea sunt promovate în diferite programe de reabilitare termică, având avantaje ce pot fi imediat vizibile. Însă cea mai mare problemă a acestora intervine atunci când plăcile de polistiren nu sunt bine montate. De asemenea una dintre cele mai cunoscute probleme ale acestui fapt este legată de condensul și de umiditatea în urma unei montări ineficiente și greșite a acestor plăci. Pe de altă parte știm cu toții că umiditatea va aduce în mod inevitabil către mucegai și igrasie.

Vata minerală, dar și cea bazaltică – eficientă precum polistirenul, însă prețul acestora este de cel puțin de două ori mai mare. În mod general vata reprezintă o țesătură din mai multe fibre de sticlă și cu o altă substanță organică, care are drept rol lipirea acestor fibre între ele. Ceea ce face diferența dintre polistiren și această vată este de fapt capacitatea acestui tip de material numit vată minerală și vată bazaltică de a fi sigură în caz de incendii. Mai exact aceasta nu arde și nu întreține focul.

Fibrele de celuloză este unul dintre cele mai bune tipuri și materiale de izolație, însă costul unui asemenea materiale este destul de mare. Cu toate astea celuloza nu prezintă niciun fel de risc, ba dimpotrivă este prietenoasă cu mediul, cu atât mai mult cu cât poate fi tratată împotriva incendiilor și poate ține la distanță dăunătorii și ciupercile. De asemenea izolația cu celuloză este de fapt și de drept opținută prin tocarea hârtiei care într-un final duce către un risc zero de formare a mucegaiului, conform spuselor producătorilor.

Cum se poate monta izolația pentru o mansardă?

Fiecare își dorește tot ce este mai bun pentru el cu atât mai mult dacă vorbim despre mansarda unei locuințe sau pur și simplu de un pod transformat într-o cameră de serviciu spre exemplu, sau pur și simplu într-o cameră de depozitare. În cazul unei astfel de situații pentru a fi sigur că toate lucrurile și etapele montării acestei izolații sunt respectate este necesar să le cunoașteți și de ce nu să vă informați din timp. Mai exact pentru cei ce nu au timp să caute toate aceste informații, în rândurile de mai jos am evidențiat tot ce este necesar să cunoașteți și să puneți în practică pentru o izolare completă, complexă și eficientă. Astfel izolația se poate monta în etapele următoare:

  • în cazul în care deja există o folie hidroizolatoare, aceasta are nevoie de o verificare amănunțită, iar în cazul în care această folie nu există necesită o aplicare imediată;
  • următoarea etapă este aceea de a tăia materialul termoizolant și de a se fixa între căpriori;
  • un alt aspect important este montarea unor grinzișoare perpendiculare pe căpriori, acestea fiind de fapt montate pentru stratul termoizolant de sub căpriori. Bineînțeles după montarea acestor grinzișoare se va aplica un nou strat de material termoizolant;
  • în cele din urmă ultima etapă constă în montarea unei membrane, în urma căreia nu se vor putea forma vapori pentru umiditate sau igrasie. Și bineînțeles după ce acest lucru va lua sfârșit vă puteți orienta către ultimele finisaje;

Așadar pentru a avea parte de o izolare eficientă a mansardei sau a podului nu este suficient să cunoști în totalitate materialele de care tu ai nevoie pentru aceasta, ci și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru o izolație eficientă în adevăratul sens al cuvântului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *